Curcumin – naturens multikunstner

curcumin
Curcumin fra gurkemejeroden

Curcumin er det primære bioaktive stof i gurkemejeroden. Det er et gult farvepigment, kendt som curcuminoids, der giver gurkemeje dens karakteristiske farve. Curcumin har vist sig at have antiinflammatoriske, antioxidative, anticarcinogene, antidiabetiske, antibakterielle, antivirale og immunmodulerende egenskaber, og er blevet undersøgt for sin mulige rolle i forebyggelse og behandling af en række sygdomme, herunder kræft, hjertesygdomme og Alzheimers sygdom.

Koncentration af curcumin i gurkemeje

Koncentrationen af ​​curcumin i gurkemeje varierer afhængigt af arten, jordbunden, høstmetoden og andre faktorer. Generelt er koncentrationen af ​​curcumin i uforarbejdet gurkemeje omkring 2-5% af tørvægten. I tørret og pulveriseret form kan koncentrationen variere fra 2-8%. Koncentrationen af curcumin kan derfor variere en del mellem forskellige gurkemeje produkter og mærker.

Undersøgelser har vist, at en daglig dosis på 500 til 2.000 mg curcumin kan have antiinflammatoriske og antioxidative effekter. Curcumin har dog en meget lav biotilgængelig og er derfor svært for kroppen at optage. Mange curcumin kosttilskud er derfor formuleret med bioforbedrende ingredienser for at øge optagelsen. Da curcumin hurtigt nedbrydes i kroppen vil det også være en udfordring i forhold til at benytte stoffet til sygdomsbehandling.

Hvordan øges biotilgængeligheden?

Piperin er en almindeligt anvendt bioforbedrende ingrediens, der er fundet i sort peber. Det øger optagelsen af curcumin i kroppen med helt op til 2000%, ved et forhold mellem curcumin og peber på ca. 20:1. Biotilgængeligheden fremmes ved at øge aktiviteten af ​​enzymet, der er ansvarlig for at optage curcumin i tarmene.

Liposomer er små fedtdråber, der kan omgive curcumin, hvilket hjælper med at beskytte det mod nedbrydning i mave-tarmkanalen og øge dets optagelighed i kroppen.

Curcumin-phosphatidylcholin komplekser: Phosphatidylcholin er et fedtstof fundet i sojabønner, der kan hjælpe med at øge optagelsen af curcumin i kroppen.

Undersøgte sundhedsmæssige fordele:

Anti-inflammatorisk: Curcumin har vist sig at have anti-inflammatoriske egenskaber, hvilket kan hjælpe med at reducere betændelsestilstande i kroppen, som kan have en positiv effekt på sygdomme som leddegigt, irritabel tarmsyndrom og hjertesygdomme.

Antioxidant: Curcumin er også en kraftfuld antioxidant, hvilket kan hjælpe med at beskytte cellerne mod skade fra frie radikaler, der kan forårsage aldring og øge risikoen for kræft og hjertesygdomme.

Kræftforebyggelse: Curcumin har vist sig at have kræftforebyggende egenskaber, og kan dermed hjælpe med at reducere risikoen for kræftformer som colorektal kræft, prostatakræft og brystkræft.

Neurologisk beskyttelse: Curcumin har også vist sig at kunne beskytte mod neurodegenerative sygdomme som Alzheimers og Parkinsons ved at hæmme denne sygdoms fremadskriden og beskytte nervecellerne.

Beskyttelse af hjertet: Curcumin har også vist sig at have positive effekter på hjertet og blodkarrene, ved for eksempel at sænke kolesterolniveauet og forbedre blodgennemstrømningen.

Negative effekter ved curcumintilskud?

Generelt er curcumin godkendt som et sikkert kosttilskud, når det tages i de anbefalede doser. Bivirkningerne er normalt milde og kan omfatte mavesmerter, diarré, og hudirritation. Men det kan interagere med visse lægemidler og kan øge risikoen for blødning hos personer, der tager blodfortyndende medicin eller har en blødningsforstyrrelse. Derudover kan curcumin også forstyrre absorptionen af jern og zink, så det anbefales at man tager det mellem måltiderne.

Det er altid vigtigt at tale med en læge eller en kvalificeret sundhedsudbyder, før man tager et dette kosttilskud, især hvis man er gravid, ammer, har en kronisk sygdom eller tager medicin. Mange af de undersøgelser der hidtil er lavet med curcumin, er udført på dyr eller i cellekulturer, og det kan være svært at overføre disse resultater til mennesker.

Kilder:

https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/det-kan-du-selv-goere/alternativ-behandling/kosttilskud/gurkemeje/

Giordano A, Tommonaro G. Curcumin and Cancer. Nutrients. 2019 Oct 5;11(10):2376. doi: 10.3390/nu11102376. PMID: 31590362; PMCID: PMC6835707.

Hassanalilou T, Ghavamzadeh S, Khalili L. Curcumin and Gastric Cancer: a Review on Mechanisms of Action. J Gastrointest Cancer. 2019 Jun;50(2):185-192. doi: 10.1007/s12029-018-00186-6. PMID: 30725357.

Thimmulappa RK, Mudnakudu-Nagaraju KK, Shivamallu C, Subramaniam KJT, Radhakrishnan A, Bhojraj S, Kuppusamy G. Antiviral and immunomodulatory activity of curcumin: A case for prophylactic therapy for COVID-19. Heliyon. 2021 Feb;7(2):e06350. doi: 10.1016/j.heliyon.2021.e06350. Epub 2021 Feb 22. PMID: 33655086; PMCID: PMC7899028.

Abd El-Hack ME, El-Saadony MT, Swelum AA, Arif M, Abo Ghanima MM, Shukry M, Noreldin A, Taha AE, El-Tarabily KA. Curcumin, the active substance of turmeric: its effects on health and ways to improve its bioavailability. J Sci Food Agric. 2021 Nov;101(14):5747-5762. doi: 10.1002/jsfa.11372. Epub 2021 Jul 14. PMID: 34143894.

Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6. doi: 10.1055/s-2006-957450. PMID: 9619120.

Barchitta M, Maugeri A, Favara G, Magnano San Lio R, Evola G, Agodi A, Basile G. Nutrition and Wound Healing: An Overview Focusing on the Beneficial Effects of Curcumin. Int J Mol Sci. 2019 Mar 5;20(5):1119. doi: 10.3390/ijms20051119. PMID: 30841550; PMCID: PMC6429075.

Image by stockimagefactorycom on Freepik